Publisert

Fortsatt vinter

Fortsatt Vinter

av Loes van Alphen

Det nye året er allerede mer enn en måned gammel. Det er fortsatt vinter og alt er dekket under et tynt lag med snø. Bladene fra fjorårets grønnkål som vi ikke har spist, henger tungt under vekten av snøen. Snøen har grå flekker fra asken jeg strør ute i hagen når peisen tømmes. I urtehagen stikker flere tørre stilker ut av snøen.

Men de første tegnene på at våren kommer er her. Solen kommer over trærne og lengre inn i hagen. Til og med huset har fått sine første solstråler. De små fuglene i skogen og rundt huset kvitrer. Hønsene legger flere egg, og påfuglene, som har vært helt stille gjennom vinteren, skriker nå når de går rundt i snøen. Vi har hentet opp fuchsia-plantene fra kjelleren hvor de har vært i ro gjennom vinteren. Nå står de i oppalsrommet i lyset og får litt mer varme. Selv om temperaturen i oppalsrommet fortsatt er lav begynner buddleja, physialis og rosmarin, som overvintret der, allerede å spire. For 2 uker siden, på 2. februar, var det Maria lysmesse. I gamle dager ble dette kalt bondens nyttår, nå starter den nye sesongen. Denne dagen er halvveis mellom vintersolverv og vårjevndøgn.

Jeg begynner å glede meg over den nye sesongen som står foran døren. Jeg drømmer om alle grønnsakene og blomstene som kommer til å vokse. Dette blir tredje sesongen her på Solhagen og jeg prøver å forestille meg hvordan det kommer til å se ut dette året. Hvilke vekster skal stå hvor i neste steget av vekstskifteplanen? Skal jeg ha flere blomster mellom radene?

Og da, mens jeg fantaserer over vakre blomster og grønnsaker, har planleggingen begynt. Den første forberedelsen er å lage en liste med alt jeg har lyst til å dyrke dette året. Hva dyrket jeg i fjor, skal jeg gjøre det samme dette året, er det andre grønnsaker jeg gjerne vil prøve ut? Var mengdene riktige slik at vi kunne spise grønnsaker fra egen hage året rundt? Er det flere blomster enn de jeg hadde i fjor som er bra for biene?

Frøene fra i fjor oppbevares i et rom på låven, men nå henter jeg de inn i huset og kontrollerer posene. Jeg ser etter om det fortsatt er nok frø fra de vekstene jeg har valgt, og jeg sjekker hvor gammel de er. Jeg føler meg alltid usikker på å bruke frø fra i fjor eller forfjor. Det er ikke en god start på sesongen å bruke frø av dårlig kvalitet. Men nå har jeg lært mye av denne artikkelen.

Etter jeg har funnet ut hva jeg trenger i tillegg, kan jeg bestille frø hos Solhatt.