Solhatt økologisk hagebruk

Solhatt økologisk hagebruk ble etablert i 2011 og har som hovedmål å øke produksjon og bruk av økologiske og biodynamiske hagebruksfrø i Norge. Solhatt startet med frøavl i 2012, og satser på eldre norske sorter som ikke har vært tilgjengelig på mange år, men også på utenlandske sorter som egner seg bra til dyrking i Norge.

I 2015 etablerte vi et nettverk med flere økologiske gartnere i Norge som dyrker frø til Solhatt. I 2015 ble det etablert et nettverk av flere økologiske og biodynamiske gartnere i Norge som produserer frø til oss i Solhatt. I 2022 kan vi tilby litt nesten 60 forskjellige sorter som har blitt produsert på 7 ulike gårder. Og mer skal det bli! Dette er unikt i norsk sammenheng.

Solhatt tilbyr et stort sortiment frø av grønnsaker, urter og blomster. Alle sortene er økologiske eller biodynamiske. Vi tilbyr kun åpen pollinerte sorter, også kalt frøfaste sorter. Plantene av frøfaste sorter ligner i stor grad på foreldreplantene, i motsetning til plantene av de fleste hybridsorter. Sortene er selektert på avling, men ikke minst også på smak og motstandsdyktighet.

Vi leverer de samme gode frøene til hobby- og yrkesgartnere.

Vi holder til som en selvstendig enhet på gården Alm Østre på Stange, en av norges eldste biodynamiske gårder. Her har vi både lokaler og jord til rådighet.

Ansatte

Vi er tre erfarne økologiske hagebrukere som brenner for alt som har med frø å gjøre. Gjerne ta kontakt angående sortsvalg eller for andre anbefalinger!

Solhatt økologisk Hagebruk As
Jasper Kroon – bilde Lise von Krogh

Jasper Kroon er faglig leder i Solhatt og har blant annet ansvar for frøproduksjonen og salg til yrkesgartnere.

Jasper er utdannet i økologisk landbruk og har lang fartstid som økologisk hagebruker, både i Nederland og Norge.

Solhatt økologisk Hagebruk As
Tom Boersma – bilde Elisabeth Fagerland

Tom Boersma er daglig leder i Solhatt og er ansvarlig for nettbutikken og salg til hobbykundene.

Tom har mange års erfaring som økologisk hagebruker, og har blant annet vært praksislærer på norges eneste heløkologiske landbruksskole, Sogn Jord- og Hagebruksskule.

Solhatt økologisk Hagebruk As
Loes van Alphen

Loes van Alphen har vært ansatt i Solhatt siden 2017. Hun har medansvar for frøproduksjonen, innkjøp og salg til hobbykundene.

Loes er utdannet i biodynamisk landbruk og driver et småbruk med bl.a grønnsaker og honningproduksjon.