Frøene vi selger kommer enten fra egen produksjon rundt Stange og Hamar, fra våre norske samarbeidspartnere som dyrker til oss, eller fra et utvalg med europeiske leverandører.
Her er en oversikt over hvor frøene våre kommer fra:
Solhatts frøproduksjon
Solhatt satser på produksjon av grønnsaksfrø i Norge, og har drevet med frøavl i over 10 år. Vi velger eldre norske sorter som ikke har vært tilgjengelig på mange år, men også utenlandske sorter som egner seg bra til dyrking i Norge. I 2022 har vi og våre samarbeidspartnere dyrket frø av over 80 sorter!
Solhatt dyrker frø på forskjellige økologiske og biodynamiske gårder i Hamar-regionen. Grunnen til at vi dyrker frø på forskjellige steder er at man da kan dyrke flere vekster i samme slekt i samme sesongen, uten å få problemer med krysspollinering. Her følger en oversikt over gårdene hvor vi dyrker.
Alm Østre
Alm Østre på Stange er en av de eldste biodynamiske gårdene i Norge og det er her Solhatt har hovedbase. Vi har kontor- og lagerrom på gården, i tillegg til 3 dekar areal på friland og 200m² drivhus.
Frilandsarealet har et 5-årig vekstskifte med belgvekster, kålvekster, rotvekster, hvitløk og grønngjødsling. Her dyrker vi frø av diverse bønner og erter, pastinakk og engblomster. I tillegg blir en del av vekstene som er 2-årige (når det gjelder frøproduksjon) dyrket her, f.eks kål, gulrot og rødbeter. Til slutt har vi en del sortsforsøk på dette arealet.
I det vakre drivhuset, som ble satt opp i 2021, dyrker vi frø av blant annet tomat, paprika, salat, kål, løk, gulrot og rødbete.
Moløkka
Moløkka er et småbruk som ligger i skogen litt nord for Hamar, og eies av Jasper, en av partnere i Solhatt. På Moløkka har vi ca. 400 m² veksthusareal til disposisjon fordelt på 2 plasttunneler. Frøavl av grønnsaker i Norge kan være risikosport pga. ustabil sommervær. For å sikre oss god kvalitet på frøene, har vi flyttet en del av vekstene inn i plasttunnel. På Moløkka dyrker vi frø av bl.a. mainepe, sukkererter, reddik, gulbete og salat.
Solhagen
Solhagen er et lite småbruk i Ådalsbruk i Løten kommune, som drives av Loes van Alphen og Eric Brinkhof. På gården står biodynamisk birøkt sentralt, i tillegg til en stor og vakker kjøkken- og blomsterhage. Mer info om gården finner du på Facebook, hvis du søker “solhagensbier”.
På Solhagen dyrkes det en del blomster- og urtefrø, i tillegg til grønnsaksvekster som får plass i en 100m² stor drivhustunnel. I 2022 bl.a. Hundreds and Thousands ampeltomat, Zebrune banansjalott og Paris Market gulrot.
Bøverstad gård
Bøverstad gård, som drives av Sverre Lang-Ree, ligger ikke så langt fra Alm Østre (men langt nok til å unngå krysspollinering 🙂). Sverre driver blant annet økologisk produksjon av korn og erter. På Bøverstad gård dyrker vi frø av reddik, ruccola, bønner og gresskar, samt førsteårs planter av purre- og kepaløk.
Fokhol Gård
Fokhol Gård ligger også i Stange Vestbygd, noen få km fra Alm Østre. Med 1125 dekar dyrket jord er Fokhol Gård blant de største biodynamisk drevne gårdene i landet. Et forpakterlag leier gården og står for daglig virksomhet sammen med medarbeidere og praktikanter. På Fokhol Gård dyrker Solhatt belgvekster – bondebønner, tørkebønner og sukkererter.
Andre norske dyrkere
Frilund Gård / Kerstin Pålsson
Kerstin Pålsson er en erfaren frødyrker som tidligere var en av leverandørene til Runåbergs frø i Sverige. Hun holder til på en av de eldste biodynamiske gårdene i Norge, Frilund Gård på Bjørkelangen. I 2022 dyrket Kerstin frø av stangbønner, salat, rødbete, reddik og tomat. Du kan lese mer om Kerstin her.
De Haes Gartneri
De Haes Gartneri er et økologisk, familiedrevet gartneri på Hadeland. De produserer en rekke forskjellige grønnsaker, planter og urter, og driver i tillegg med kursvirksomhet og utforming av kjøkkenhager.
De siste årene har De Haes Gartneri dyrket tomat-, paprika- og chilifrø til Solhatt, bl.a. de populære sortene Sweet Dreams (paprika) og Rødhette (krukketomat).
Satsingen på frøproduksjon skal utvides i 2023. Da skal de dyrke frø av bl.a rosenkål, salatløk og purre.
Vidaråsen Landsby
På Vidaråsen, som ligger i Andebu i Vestfold, bor ca. 140 mennesker i alle aldersgrupper i et integrert mini-samfunn hvor alle bidrar etter evne. Omkring 50 av de som lever på Vidaråsen er voksne med såkalte spesielle omsorgsbehov.
Vidaråsen har de siste årene vært trofast produsent av en del ertefrø av sorten Tidlig Grønn Sabel. Ertefrø krever en god del håndarbeid både ved innhøsting og rensing, og det er en type arbeid som passer veldig godt på Vidaråsen.
Europeiske leverandører
De frøene vi ikke produserer selv importerer vi fra flere uavhengige leverandører i Europa. Disse satser, i likhet med oss, på åpen-pollinerte sorter. Det vil si at de både bevarer og utvikler nye sorter med bruk av klassiske metoder.
Bingenheimer Saatgut
Bingenheimer Saatgut i Tyskland er et samvirke eiet av økologiske og biodynamiske gårdsbrukere, i tillegg til noen aktører i helsekostbransjen. Cirka 80 frødyrkere leverer frø til et felles mottak, hvor frøene renses, testes, pakkes og distribueres. Gjennom samarbeid med foreningen Kultursaat har de gjennom årene utviklet mange gode økologiske sorter som har blitt etablerte navn, som gulroten Milan, gresskaret Red Kuri osv.
De Bolster
De Bolster i Nederland er en familieeid gård og et kjent navn i økologisk frødyrking. De har 60 medarbeidere og har eksistert i snart 45 år! I de siste årene har De Bolster satset mye på sortsutvikling. Et av resultatene av dette arbeidet er en ny profesjonell tomatsort som krever lite gjødsling og gir høy avling.
Reinsaat
Reinsaat i Østerrike ble etablert i 1998 på initiativ av en gruppe økologiske og biodynamiske bønder og gartnere. Reinsaat har knyttet til seg et nettverk bestående av cirka 40 frødyrkere. Reinsaat satser mye på sortsutvikling innen paprika og chili.
Sativa Rheinau
Sativa Rheinau i Sveits ble også etablert i 1998, og produserer økologisk såvare av grønnsaks- og jordbruksvekster. Sativa satser også mye på sortsutvikling. Sativa har et tett samarbeid med ProSpecieRara, et nettverk som vil fremme bruk av eldre plantesorter og bevaringsverdige husdyrraser.
Culinaris
Culinaris i Tykland er et relativt nytt selskap som har mye fokus på frilandssorter av vekster som ellers liker seg best i drivhus (tomat,agurk, paprika, aubergine). De jobber bevisst med å avle fram sorter som klarer seg med lite næring og i kjølig vær. Vi vil trekke fram Ida Gold, en uvanlig tidlig krukketomat som gir gode og smakfulle tomater også når været ikke er på sitt beste.