Publisert

Da er vi i gang!

Da Er Vi I Gang!

av Jasper Kroon

Startskuddet for et nytt vekstsesong har gått: de første spirene av paprika og stemorsblomst stikker hodet opp fra jorda, og snart skal også tomatene sås.

Jeg har dyrket grønnsaker i 30 år allerede, men lærer fortsatt noe nytt hvert år. Man lærer av ting som har gått bra, men ikke minst av ting som har gått dårlig. En ting er i alle fall sikkert: hver sesong er annerledes og byr på nye utfordringer. Og det fine er: hvert år begynner man med blanke ark. Er du nybegynner? Kast aldri inn håndkleet etter første året!

I denne bloggserien følger vi i hovedsak grønnsaks- og blomsterhagen til Loes van Alphen gjennom hele vekstsesongen. Loes bor på et småbruk i Løten kommune, og har mange års erfaring innen økologisk og biodynamisk hagebruk. Vi er så heldige at vi har fått Loes med i teamet vårt fra 1. januar i år. Den røde tråden i bloggen vil bli kretsløp og mangfold i hagen.

En hage kan være så mangt: fra å ha noen potter på balkongen, eller en kolonihage i byen, til å være nærmest selvforsynt med grønnsaker på eget småbruk. Det finnes ingen bestemt oppskrift på hvordan du dyrker grønnsaker. Det finnes mange forskjellige løsninger. I tillegg påvirkes resultatet av mange faktorer: jordsmonn, tilgang til vann og næring, mikroklima, sortsvalg, samt skadelige insekter og sykdommer, for å nevne noe.

I ukene før vekstsesongen braker løs skal vi skrive blant annet om jord- og jordlivet, forkultivering, vekstskifte og gjødsling. Men det første innlegget skal handle om frø! Frø av god kvalitet er nemlig et viktig grunnlag for en god avling.

Lykke til med en ny vekstsesong!