Publisert

Frø av god kvalitet er grunnlaget for en god avling.

Avia_featured_media
Avia_featured_media

Hva trenger frø for å spire?

Lys

De fleste frøene spirer best i mørke. For disse frøene gjelder regelen at du sår så dypt som frøet er tykk. Frø av blant annet basilikum, timian, salat og selleri, trenger derimot lys for best spireresultat, og skal dekkes til med bare et tynt lag med jord.

Vann

Frø trenger vann for å spire, men du må passe på at du ikke gi for mye, fordi da kan spirene blir angrepet av soppsykdommer. Ved forkultivering innendørs er det en fordel å dekke såkassen med plast for å unngå uttørking.

Varme

Frø trenger en minimum temperatur for å spire, som er forskjellig fra vekst til vekst. Bondebønner trenger bare 5-6 grader, mens gresskar, tomat og agurk trenger minst 20 grader.

Lys og varme etter spiring

Ved forkultivering innendørs er det viktig at småplantene får nok lys, enten naturlig dagslys eller fra en vekstlyslampe. For lite lys etter spiring kan føre til lange og tynne spirer som fort knekker. Jo høyere temperatur, jo mere lys trenger plantene. Noen planter trenger mer lys enn andre. Paprika trives også ved lavere lysintensitet, mens kålplanter trenger mye lys.

I våre såkalendere finner du informasjon om så- og plantetider, samt spiretemperatur for de fleste grønnsaker og urter.

Bevaring av frø

Når du ikke sår hele frøposen kan du bevare resten av frøene til neste år. Det beste er å bevare frø på et mørkt sted ved en konstant temperatur mellom 10 og 15 grader. Det er veldig viktig med lav luftfuktighet. Frø av pastinakk, løk og mange typer urtefrø kan ikke bevares så lenge, maksimal 2-3 år. Store frø som bønner, erter, gresskar og mais kan bevares 3-5 år. Frø som inneholder mye olje som diverse typer kål beholder spiredyktigheten 6-10 år. Et alternativ er å bevare frø i tett beholder i fryseren. Da kan frø lagres i mer enn 10 år. Mer om holdbarhet og lagring av frø kan du lese her.

Tips: så i flere omganger og i fuktig jord med solvær i vente

Det skjer ofte at frøene spirer dårlig på grunn av dårlige værforhold eller angrep av sopp eller skadedyr. Vekster som har små frø som gulrot og urter er spesielt utsatt for uttørking i spirefasen. Da kan det være nødvendig å ha litt reservefrø og så en gang til. Du kan forvente de beste resultatene når du sår i fuktig jord med flere dager med solvær i vente. Så: følg med med værmeldingen!