Publisert

Mikeli original, kålen som nesten har gått i glemmeboka

Mikeli Original, Kålen Som Nesten Har Gått I Glemmeboka
Mikeli Original, Kålen Som Nesten Har Gått I Glemmeboka

Mikeli original er en av de få norske kålsorter som fortsatt står på den offisielle norske sortslisten. Ved den siste revideringen av sortlisten var Mattilsynet på vei til å fjerne sorten fra listen fordi sortsgodkjenningen hadde gått ut og sorten nesten ikke har vært i bruk de siste årene.

I mars i år ble vi kontaktet av Ole Lima, som er sortseieren til høstkålen Mikeli orginal, som lurte på om vi kunne være interessert i å avle frø av denne sorten. Ole Lima ønsker nemlig at sorten skal tas i bruk mer enn den er idag. Mest på grunn av kålens egenskaper, men også fordi sorten har affeksjonsverdi for Ole Lima og familien da det var farfaren hans, Olaus Lima, som foredlet den for snart 90 år siden. Olaus Lima var en av de viktigste personene innen norsk kålforedling tidlig på 1900 tallet.

Vi i Solhatt ønsker å bidra til å ta vare på og ta i bruk igjen gamle norske grønnsakssorter, og trengte derfor ikke mye betenkningstid. Etter en liten ringerunde fikk vi tak i foredlervare av Mikeli: prebasisfrø som visstnok var avlet i 1985. Heldigvis spirte disse 30 år gamle frøene veldig bra, dermed kunne vi i mai plante ut cirka 300 planter. Om noen få uker skal vi selektere de 100 beste plantene, og lagre dem over vinteren. Disse plantes ut igjen i drivhuset vårt til våren, hvor de skal blomstre og danne frø. Forhåpentligvis kan vi da i 2016 tilby frø av Mikeli orginal!

Her et fragment fra en artikkel skrevet av Even Bratberg i 2012 – “Omtale og beskrivelse av gamle kålsorter”

Mikeli original er en høstkål foredlet av Olaus Lima, Jåtten, som begynte med utvalget i 1925. Utgangsmateralet var en samkrysning av tre sorter, ‘Stavanger Torg’ og ‘Jåtun Amager’ og en blåtoppet ‘Amager’. Sorten ble mye brukt som tidig som sønnen Ole Gabriel Lima fortsatte utvalget. Sorten ble godkjent/sertifisert først i 1973, og grunnen til det var vel at den ikke ble meldt inn til prøvedyrkingen tidligere. Denne sorten ble lansert i 1930 samtidig med en annen Lima-sort, nemlig ‘Olsok’, og i den forbindelse skrev tidskriften Bondevennen:

“…Den kjente kålforedler Olaus Lima, som bl.a. er skaperen av den rette ‘Stavanger Torg’, fører i år frø av to nye kålsorter på markedet: ‘Olsok’ og ‘Mikæli’. Det er meget gledelig at Rogaland befester sin stilling som kålforedlingens centrum. Det er å håpe, at foredlerene må ha utbytte av sitt strev – for der ligger årelangt, iherdig og målbevist arbeid bak hvert nytt kålslag, som kommer frem…”

Mer om foredling av hodekål i Norge: http://www.skogoglandskap.no/artikler/2013/kaalforedling

Hodekål Mikeli kan kjøpes her.