Publisert

Lupiner: noen elsker dem, andre hater dem

Lupiner: Noen Elsker Dem, Andre Hater Dem
Lupiner: Noen Elsker Dem, Andre Hater Dem

I vår blomsterstripeblanding finnes det blant annet lupinfrø. En veldig vakker blomst, mener undertegnede, og ikke minst veldig nyttig som nitrogensamler og bieplante. Nylig var det en bekymret kunde som kontaktet oss fordi hun hadde hørt at lupiner er svartelistet i Norge, og lurte på om det var ulovlig å så den blandingen. Vi har hatt noen bekymringsmeldinger om lupiner før, så nå var det på tide å sette oss skikkelig inn i denne saken.

Lupiner er en slekt i erteblomstfamilien med flere enn 200 arter. De fleste er ett- eller toårig, men det finnes også flerårig arter. Lupiner er en fremmed art i Norge, og derfor er det uønsket at den sprer seg. Den norske artsdatabanken har laget en oversikt med alle fremmede arter som forekommer i Norge og delt dem i forskjellige grupper. Det finnes blant annet en gruppe med arter som reproduserer seg i Norge og en gruppe med arter som ikke reproduserer eller sprer seg.

Hagelupin (Lupinus polyphyllus), sandlupin (Lupinus nootkatensis) og jærlupin (Lupinus perennis) er alle arter som er flerårige og sprer seg lett i norsk natur. De to sistnevnte finnes i stort antall langs jernbaner og i veikanter.

I våre blandinger finnes det derimot bare søtlupin (Lupinus luteus og Lupinus angustifolius). Disse artene er ettårig og står på listen av arter som er vurdert til å ikke har mulighet til å spre seg i norsk natur. På samme listen står også blant annet tomat, havre og hagemelde. De er altså ikke svartelistet.

Dette er en god nyhet for biene og humlene! Og selvsagt for vår bekymrede kunde.

Mer info om fremmede arter finner du her: https://www.artsdatabanken.no/fremmedearter