Publisert

Må agurk pollineres?

Må Agurk Pollineres?

av Maria Berg Hestad

(det er en del lenker til Maria sin blog i dette innlegget)

Må Agurk Pollineres?

Svaret på dette er både ja og nei. Det kommer litt an på hvilken sort du dyrker og hva du vil oppnå, men i de aller fleste tilfeller er svaret nei!

Nei for å spises

Dersom du dyrker agurker kun for å spise og liker å kjøpe nye frø hvert år, så trengs ikke pollinering for at agurker skal modne frem.  Det er noen unntak (se under), men de aller fleste salat- og slangeagurksorter i salg i dag, er såkalt partenokarpe. Parteokarpi vil si at de kan sette frukter uten befruktning. Her skiller slangeagurk seg fra sylteagurk, men også fra sine slektninger squash og gresskar, som MÅ pollineres for å gi noe særlig størrelse på frukten.

Stresset bitterhet

Tidligere kunne agurkene utvikle bitterhet dersom de ble pollinert. Derfor var det et vanlig tips å fjerne hann-blomstene på plantene for å unngå at de skulle bli bitre. Men hos moderne sorter er bitterheten avlet bort, så du trenger ikke fjerne hann-blomstene for å få bitterfrie frukter. Men det kan likevel være et tips å fjerne hann-blomstene, så fruktene ikke utvikler frø. Utviklede frø i de overvokste agurkene kan være irriterende å finne i salaten. Høster du derimot agurkene før de er overmodne, vil du ikke merke frøene, så det er uansett et bra tips å høste fruktene ofte. Da vil plantene også produsere mer, og du trenger ikke tenke på å fjerne hannblomstene, som kan være et møysommelig arbeid på store planter.

Må agurk pollineres?

Når det er sagt, så er det andre årsaker til at agurker likevel kan bli bitre, som ikke har med pollineringen å gjøre. Stress (tørke, varme og sterk sol) kan også forårsake bitter smak.

Partenokarpe i over 100 år

Jeg trodde tidligere at partenokarpe sorter også var F1-hybrider, men det har ingen sammenheng. Vanlig agurk har vært partenokarpe i mer enn 100 år. Det vil si at alle sortene som er utviklet de siste 100 årene kan danne frukter uten befruktning. Frem til omtrent 1970-tallet hadde alle vanlig agurk-sortene både hunn- og hannblomster. På 1960- og 1970-tallet startet utviklingen av F1 agurk-sorter som får kun hunnblomster. Sistnevnte kan følgelig ikke få frø, noe som gjør at jeg behandler disse som lørdagsgodt.

Ja – dersom drue/sylteagurk og frø

Unntakene er drue- og sylteagurksorter, der mange ikke er partenokarpe og derfor vil trenge pollinering for å sette frukt. Det finnes partenokarpe sorter og F1-hybrider blant disse også, men de er ikke like vanlig. Dette er også sorter som trives bedre utendørs, slik at pollinering vanligvis går ganske bra av seg selv. Jeg mistenker at sorten Lemon ikke er partenokarp – fordi den gir ikke frukter innendørs, men kaster de rundt seg når den står på friland. (Pollinering).

Alle agurksorter må pollineres dersom du vil ta egne frø av de. Da må pollen fra hannblomsten nå støvbærere til hunnblomsten. Agurkplantene, (ikke hybrider) produserer selv begge typer blomster. Lær å se forskjell på hann- og hunnblomster her. Har du flere sorter agurk som du dyrker sammen, har de en tendens til å krysspollinere hverandre, så tar du frø av en tilfeldig frukt, vil den sannsynligvis bli en blanding. Det kan være spennende, men også frustrerende dersom “barnet” får alle de dårlige egenskapene til foreldrene, noe du ikke oppdager før plantene er utvokst.

Slangeagurk Suyo Long

Ett stort takk til Jasper Kroon hos Solhatt for gode innspill i denne saken, som viste seg å ha en kompleks historie, men med en veldig enkel konklusjon:

De aller fleste agurkdyrkere trenger ikke skjenke pollineringen en eneste kalori.