Publisert

Den bievennlige hagen

Den Bievennlige Hagen

av Loes van Alphen

Mye nedbør og kulde denne våren førte til forsinkelser i hagearbeidet. Det tok lang tid før jorden var tørket opp nok til at det var mulig å kjøre ut kompost på åkeren. Men til slutt har jeg klart å så og plante ut alle grønnsakene og blomster til denne sesongen. Jeg planter alltid mange blomster mellom grønnsakene, ikke bare fordi det er vakkert, men også for biene. Det skal derfor være blomster som er bra for biene.

Hvordan skaper man egentlig en bievennlig hage?

Når de blomstene jeg har sådd i kjøkkenhagen begynner å blomstre har biene allerede vært ute i flere måneder. Derfor har jeg prøvd å velge stauder og trær i hagen som også blomstrer tidlig på våren. Alt dette er bare litt ekstra i tillegg til alt det de finner i naturen.

Litt fakta om hva biene trenger

Om sommeren er det 50 000 bier i et bifolk. En bie lever 6 uker og lager mindre en 1 gram honning i sitt hele liv. Hun besøker hver dag ca 3000 blomster. Avhengig av omstendighetene kan ett bifolk produsere mellom 20 til 60 kg honning. Da er det ikke vanskelig å forestille seg hvor mange blomster de trenger. En bie er blomstertro. Det betyr at når hun har begynt å samle nektar fra for eksempel løvetann, da fortsette hun med løvetann fram til det ikke er nok løvetann lenger. Så det er fint å ha større antal av samme sort. Å plante sorter som blomstrer lenge er også en fordel.

De flyr ut for første gang når temperaturen kommer over 8˚C. I den første tiden er det viktig at de samler mest mulig pollen. Pollen er mat til larvene. Et bifolk skal vokse i kort tid fra ca 4 000 bier i vinterro til sin fulle styrke av ca 50 000 bier. Gjennom hele sesongen fortsetter de å samle pollen, men etter den første tiden tar honningproduksjonen gjennom nektar en større del av arbeidet.

Med hvilke vekster kan vi hjelpe biene gjennom hele sesongen?

Solhatt har laget en oversikt over bievennlige planter, når de blomstrer og om de har nektar og/eller pollen, men her skal jeg nevne noen av de mest vanlige vekster.

I mars/april kommer den første muligheten til å hente pollen: selje. Biene flyr på hannblomster, de såkalte gåsunger. Det er lett å plante selje, bare skjær av en gren fra ett tre og stikk den i jorden, da vokser det ett fint seljetre etter noen år. Men pass på at du tar en gren med gåsunger. Tidlig om våren kommer de første blomster, blåveis og hvitveis, for mange av oss et tegn at våren har kommet. Lokale aviser skriver til og med om denne gledelige begivenhet. Til biene er de en beskjeden pollenkilde.

Krokus er en av de første prydløkarter som blomstrer og det er ikke bare mennesker som er glad i dem. Men pga av snøen som ligger lenge i noen strøk kan nytten for biene være sen. Her henter biene nektar. Etter at selje er ferdig kommer de første trærne i midten av mai. Når du går tur er det flere steder du kan hører høy summing. Når du ser opp er det sikkert et blomstrende lønnetre i nærheten. Jo lenger du ser på kronen jo mer bier du ser. Hele kronen er en summende ball. Lindetrærne er også tiltrekkende men de blomstrer først i slutten av juni eller begynnelse av juli.

Den viktigste bieplanten som kommer i mai er løvetann, og den finnes heldigvis overalt. Plutselig er de ikke lenger ugress når de vokser i hagen, og de får stå på steder jeg egentlig ikke vil ha de, til etter blomstringen.

Samtidig er det fortsatt ikke så mange andre fargerike blomster å se, men litt mer usynlig blomstrer rips og solbær med mange små grønne blomster. Vi bor i skogen og selvom det er lite å se på første øyekast, er blåbærplantene fulle med små blomster. Biene finner blåbær som er spredt gjennom hele skogen, og rips og solbærbuskene i hagen. Litt senere, fra midten av juni, blomstrer også bringebær, både i hagen og i skogen.

Langsomt har vi kommet til sommeren og etter løvetann og bærblomstring kommer snart flere muligheter for biene. Det er for mange å nevne alle her.

Selv om mange arter er sagt til å være bieblomster så ser jeg store forskjeller i kjøkkenhagen i hva biene foretrekker. Den ’høye summingen’ opplever jeg når agurkurt og honnigurt blomstrer. Fordelen med honningurt, og andre grønngjødslingsvekster er at man vanligvis sår større mengder av de. Jeg sår hvert år honningurt i en femte del av kjøkkenhagen. Det er vidunderlig å komme nær den når den blomster. Først hører jeg biene, jeg går til flekken og jo nærmere jeg kommer jo mer bier jeg ser og hører. Hele overflaten ser ut til å bevege seg av bier.

Når jeg sår honningurt blander jeg den med halvparten perserkløver. Det kan også være hvitkløver, eller alexandrinekløver men ikke rødkløver. En bie klarer ikke å stikke sin ’tunge’ i en rødlkløverblomst. Etter blomstring av honningurten starter kløveren og biene fortsetter med å hente nektar.

Sommeraster, kalifornievalmue, hagepoppelrose er også blant de mer populære sorter i kjøkkenhagen. Gradvis har vi kommet til slutten av juli, begynnelse av august, og lyng, den siste viktige nektarkilde for biene, begynner å blomstre.

Med lyng blir sesongen avsluttet og etter en travelt sesong kan bifolket gå i et velfortjent vinterro. Ved siden av all honning de har laget har de samtidig sørget for at blomster og trær har blitt pollinert og kunne utvikle sine frukt og frø.