Publisert

Matprisen 2023 – Solhatt er karet til Årets Produsent!

Matprisen 2023 - Solhatt Er Karet Til Årets Produsent!

Vi er veldig stolte over å være kåret til Årets Produsent under Matprisen 2023. Dette er en viktig anerkjennelse for arbeidet vi gjør, og  vi håper det bidrar til bevissthet om at all mat starter med frø!

Matprisen 2023 - Solhatt Er Karet Til Årets Produsent!

Juryens begrunnelse:

Årets vinner er en aktør som har funnet sin plass i det store kretsløpet. De bidrar med noe livgivende og grunnleggende for vår matproduksjon, som vi lett glemmer og heller ikke er bortskjemte med her i landet. Samarbeid og utvikling til glede for store og små er noe som kjennetegner årets vinner, og vinneren har uten tvil bidratt til å øke mangfoldet og tilgjengeliggjøre økologiske og bærekraftige produkter her i det kalde nord. De har løftet mange og med alt de kan by på, gitt andre også en plass i solen. Dypt nede i jorda spirer stadig nytt liv, og man kan takke årets vinner for at det blomstrer i mang en hage og åker. Vi bøyer oss i pollenstøvet og tar av oss hatten for årets vinner, Solhatt økologiske hagebruk!

Kriterier for å kunne bli Årets Produsent:

  • En bonde, fisker og/eller foredler som produserer økologiske og bærekraftige varer
  • En aktør som har utviklet et produkt med bred markedsappell, som bidrar til å endre folks mat- og drikkevaner i en mer bærekraftig retning
  • En aktør som bidrar til å øke mangfoldet av økologiske og bærekraftige produkter i markedet

Juryens begrunnelse for nominasjonen:

Som en medisin mot ensrettingen, i et marked hvor frøsalg styres av multinasjonale agronomkonsern, er Solhatt tilnærmet alene i Norge. De er Norges eneste heløkologiske frøforretning, og satser på eldre norske sorter som ikke har vært tilgjengelig på mange år, sammen med utenlandske sorter som egner seg bra til dyrking i Norge. Ikke bare er utvalget unikt, men Solhatt tilbyr frøfaste sorter, ikke sterile hybrider. Det betyr at du kan avle videre på frøene du kjøper fra dem. Over 100 ulike sorter økologiske og biodynamiske frø dyrker Solhatt rundt om Hamar-området, og over 500 sorter frø til grønnsaker, urter og blomster finnes i sortimentet, til glede for både hobby- og yrkesgartnere.