Øvrige kålvekster

Kålrot er en gammel kulturvekst og har vært dyrket som mat- og fôrvekst fra 1600-tallet. Den er rik på C-vitaminer, og kalles derfor også ‘Nordens appelsin’. Kålrot er mindre krevende enn mange av sine slektinger i kålfamilien. Den trives best på tørkesterk jord med god struktur. Kålrot kan forkultiveres, men vi anbefaler å så direkte på friland på 65×8 cm. Tynnes på ca. 15 cm. De små kålrot-plantene kan bli utsatt for angrep av jordlopper. Regelmessig vanning kan redusere skaden.

Kinakål er en vekst som er veldig følsom for lange dager, det vil si at plantene går i stokk (i blomst) når dagene blir lengre om våren. Stress pga. tørke og kulde om våren forsterker dette. Kinakål bør derfor ikke sås før 20. juni. Direktesåing anbefales, men kinakål kan også forkultiveres. Kinakål dyrkes på tørkesterk jord med god næringstilgang.

Nepe har i likhet med kålrot vært dyrket som mat- og fôrvekst lenge. Nepe hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom til Norge. Den trives best på tørkesterk jord med god struktur. Nepe direkte på friland fra mai og ut juli. Sås på rader med 45 cm mellomrom og 4-5 cm mellom frøene. Tynnes på 10-12 cm. Trenger jevn vanntilgang.

Rosenkål trenger en lang vekstsesong og krever mye næring. I Norge-Norge er muligheten til å dyrke rosenkål begrenset. Rosenkål trives best på kalk- og næringsrik jord med god struktur. Rosenkål forkultiveres fra begynnelsen av april. Plantes ut cirka 4-5 uker etter såing på 60×50 cm. For å fremme veksten av rosenkålen kan man fjerne vekstpunktet i september. Kan overvintre ute i Sør-Norge og på Vestlandet.

Viser alle 6 resultater

Viser alle 6 resultater