Din handlekurv er nå tom!
Vi i Solhatt satser på produksjon av grønnsaksfrø i Norge, og startet med frøavl i 2012. Vi satser på eldre norske sorter som ikke har vært tilgjengelig på mange år, men også på utenlandske sorter som egner seg bra til dyrking i Norge. Vi samarbeider med flere økologiske og biodynamiske gårder i Hamar-regionen. Fordelen med å dyrke frø på forskjellige steder er at man kan dyrke flere vekster i samme slekt i samme sesongen, uten å få problemer med krysspolinering.
I 2015 ble det etablert et nettverk av flere økologiske og biodynamiske gartnere i Norge som produserer frø til Solhatt. I 2022 kan vi tilby nesten 60 forskjellige sorter som har blitt produsert på 7 ulike gårder. Dette er unikt i norsk sammenheng!
Her følger en presentasjon av noen av våre produsenter og leverandører:
De frøene vi ikke produserer selv importerer vi fra flere uavhengige leverandører i Europa. Disse leverandørene satser, i likhet med oss, på åpen-pollinerte sorter. De både bevarer og utvikler nye sorter med bruk av klassiske metoder.
Bingenheimer Saatgut i Tyskland er et aksjeselskap eiet av økologiske og biodynamiske gårdsbrukere, i tillegg til noen aktører i helsekostbransjen. Cirka 80 frøprodusenter leverer frø til et felles mottak, hvor frøene renses, testes, pakkes og distribueres. Bingenheimer Saatgut samarbeider med den ideelle foreningen Kultursaat. Medlemmene i Kultursaat er stort sett økologiske og biodynamiske bønder og gartnere som utvikler nye frøfaste sorter ‘on farm’. Kultursaat har per i dag fått registrert ca. 70 nye sorter på EUs felles sortsliste.
De Bolster i Nederland er et kjent firma innen økologisk frøproduksjon. I de siste årene har de Bolster satset mye på sortsutvikling. En av resultatene av dette arbeidet er en ny profesjonell tomatsort som krever lite gjødsling og gir høy avling.
Reinsaat i Østerrike ble etablert i 1998 på initiativ av en gruppe økologiske og biodynamiske bønder og gartnere. Reinsaat har knyttet til seg et nettverk bestående av cirka 40 frøprodusenter. Reinsaat satser mye på sortsutvikling innen paprika og chili.